در این مطلب فلفل سیاه : طبع ، لاغری ، خواص و مضرات فلفل سیاه گرداوری شد
فلفل سیاه این ادویه نسبتا کوچک سیاه رنگ دارای ویژگی هایی می باشد که می تواند سلامت بدن شما را تقویت کند. مواد مغذی موجود در فلفل سیاه شامل منگنز، پتاسیم، آهن، فیبر لبنی، ویتامین C, K است. این ادویه دارای ویژگی های ضد باکتری، ضد تورم و آنتی اکسیدان می باشد که این ادویه را به ادویه ای با خواص دارویی شگفت انگیز تبدیل کرده است. علاوه بر درمان سرماخوردگی، سرفه و دیگر بیماری ها مثل سرطان و ناراحتی معده، باعث تقویت پوست و موی شما می شود. تا پایان مطلب با بررسی کاربردهای دارویی و خواص فلفل سیاه همراه ما باشید.
فلفل سیاه ادویه ای است که دارای مواد معدنی و ویتامین های بیشماری است از این رو در درمان بیماری های زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. جالب است بدانید در 6 گرم از این ادویه 15.9 کالری، 4 گرم کربوهیدرات وجود دارد و این ادویه عاری از هرگونه چربی و کلسترول می باشد. در همین میزان از فلفل سیاه 3 گرم سدیم، 4 گرم کربوهیدرات و 2 گرم فیبر لبنی وجود دارد. فلفل سیاه دارای ویتامین C و 3% کلسیم، 10% آهن می باشد همچنین این ادویه دارای 0.7 گرم پروتئین می باشد.
مفید برای رودهها
روغن گیاهی فلفل و همچنین دانههای آن حاوی مولکولی به نام «پیپرین» هستند که رودهها را فعال میکند به طوری که حرکت آنها را راحتتر میسازد. در طب سنتی از ترکیب گیاهان دیگر با فلفل سیاه برای درمان اختلال مربوط به روده مانند تنبلی روده استفاده میکردند.
خواص گوارشی
فلفل باعث تحریک ترشح آنزیمهای گوارشی و صفراوی میشود. باید بدانید که یک غذای حاوی فلفل سیاه خیلی راحت و سریع هضم و جذب بدن میشود و سریعتر از رودهها عبور میکند. هندیها فلفل سیاه را «آتش گوارشی» مینامند. در کشور هند فلفل سیاه یکی از ادویههای پرمصرف و پرطرفدار است و بعد از آن چینیها دومین مشتری غذاهای تند برای هضم راحت غذا هستند.
ضدعفونیکننده
فلفل سیاه درعینحال ضدعفونیکننده، خلطآور و حتی محرک جنسی است. این ادویه پرخاصیت برای مقابله با افسردگی نیز موثر است. به خاطر اینکه باعث افزایش ترشح آندورفین در مغز میشود و مانند یک داروی ضدافسردگی طبیعی عمل میکند.
منبع آنتیاکسیدانها
پیپرینی که در برنامه غذایی جذب بدن میشود همچنین یک آنتیاکسیدان خوب محسوب میشود. این خاصیت فلفل سیاه با کلسترول بد خون مقابله کرده و آسیبهای ناشی از آن را کاهش میدهد. فلفل همچنین بیش از اندازه چربی را کاهش میدهد.
خواص ضدالتهابی
فلفل سیاه با التهابهای بدن که موجب مشکلات زیادی میشود مقابله میکند. در واقع ترکیبات فلفل سیاه را جزو ضدالتهابهای طبیعی میدانند.
محافظ مغز
پیپرین موجود در فلفل سیاه همچنین محافظ نرونها یا همان سلولهای عصبی است و از آسیب آنها پیشگیری میکند. بر اساس نتایج پژوهشهای مختلف این ترکیبات باعث بهبود حافظه نیز میشوند.
مصرف موضعی
از فلفل سیاه همچنین میتوان به صورت موضعی استفاده کرد. این فلفل حاوی ترکیبی به نام «پیپرین» است که به نظر میرسد برای مقابله با بیماری ویتیلیگو (نوعی اختلال در رنگدانههای پوستی) موثر بوده و همچنین به عنوان ماساژ عضلانی برای آرامش و کاهش درد استفاده میشود. توجه داشته باشید که اسانس فلفل سیاه باعث افزایش تعریق شده و باعث پاکسازی و سمزدایی بدن میشود. به خاطر اینکه تعریق، سموم بدن را از طریق پوست دفع میکند
فلفل سیاه خاصیت تولید حرارت دارد و برای همین باعث افزایش دمای بدن میشود. همین مساله هم به لاغری کمک میکند. به خاطر اینکه متابولیسم بدن را بالا برده و با چاقی مفرط نیز مقابله میکند. اگر رژیم لاغری دارید و یا نمیخواهید چاق شوید از این ادویه در برنامه غذایی خود بیشتر استفاده کنید.
آیا این ادعا که مصرف فلفل باعث افزایش سوختوساز بدن و کاهش وزن افراد مختلف میشود، صحت دارد؟
فلفل جزو آن گروه از موادی است که مصرف آن کمی متابولیسم بدن را افزایش میدهد اما متاسفانه برخی این خاصیت فلفل را خیلی اغراقآمیز مطرح میکنند. بهتر است بدانید که مصرف فلفل یا چای سبز به تنهایی باعث کاهش وزن نمیشود.
طبع فلفل گرم و خشک است.
یادتان باشد که تندی ادویه هایی مثل فلفل به بهبود سلامت کمک می کند اما برای همه افراد مناسب نیست؛ مثلا در غذای کودکان، مادران شیرده یا باردار و… نباید از فلفل استفاده کرد.
در ضمن، اگر فردی به مصرف غذاهای تند عادت نداشته باشد و یک وعده غذای تند مصرف کند نیز احتمال بروز واکنش های آلرژیک در او زیاد است
زیادهروی در خوردن فلفل باعث ایجاد افزایش ترشحات معده میگردد.
اسراف در خوردن فلفل باعث تاریکی چشم میشود.
کسانی که ناراحتی معده دارند در خوردن آن افراط نکنند.
فلفل سیاه روی سلولهای عصبی بخصوص عصب گوش ( شنوائی و تعادل) اثر مخرب دارد. برای همین مصرف مداوم و افراطی آن توصیه نمیشود.مخصوصا افرادی که دچار ناراحتی های گوش مثل کم شنوائی و … هستند در مصرف آن احتیاط کنند.
مصرف زیاد فلفل برای بیماریهای دستگاه گوارش، مجاری ادرار، سل، بواسیر، سودا، کلیه، جگر و کسانی که کمخونی دارند مفید نمیباشد.
کسانی که ورم پروستات دارند در خوردن فلفل زیادهروی نکنند.
کسانی که تصلب شرائین دارند و سکته مغزی کردهاند نباید فلفل زیاد استفاده کنند.
بیماران سوزاک و سیفیلیس و کسانی که ناراحتی مجاری ادرار دارند از خوردن فلفل سیاه خودداری کنند.
زنان حاملهای که عفونت مجاری ادرار دارند از خوردن فلفل سیاه خودداری کنند.
سوالات در مورد فلفل سیاه
آیا میزان مصرف خاصی برای فلفلها در نظر گرفته میشود؟
فلفل خشک یا پودر فلفل جزو ادویهها محسوب میشوند و ادویهها هم از نظر تغذیهای باید به صورت متعادل مصرف شوند تا مشکلی را برای فرد مصرفکننده به وجود نیاورند. برخی از افراد در مصرف فلفل هم مانند نمک و شکر به شدت افراط میکنند و آنقدر حجم فلفل را در وعدههای غذایی خود بالا میبرند که بدن آنها نسبت به طعم تندی مقاوم میشود.
این مقاومت چه اشکالی دارد؟
کسی که به طور مداوم فلفل مصرف میکند، حساسیت گیرندههای چشاییاش به تدریج کم میشود و برای اینکه بتواند لذت تندی غذای گذشته را درک کند، باید مدام فلفل غذای خود را بیشتر و بیشتر کند. با این حساب میتوان گفت که حساسیت گیرندههای چشایی و گیرندههایی که طعم و مزه را روی زبان و دهان درک میکنند، با مصرف روزانه و بیرویه فلفل کاهش مییابد.
آیا مصرف فلفل زیاد و غذاهای تند ضرری هم برای ما دارد؟
ادویههایی مانند فلفل، محرک اسید معده هستند و افراط در مصرف آنها میتواند باعث ابتلا به التهاب معده یا حتی گاستریت شود. ابتلا به زخممعده یا زخم دوازدهه هم از دیگر عوارض مصرف طولانیمدت، مداوم و زیاد انواع فلفل (به خصوص فلفلهای تند) است.
علائم و درمان کم کاری تیروئید چیست؟
زمانی که غده تیروئید نتواند به اندازه کافی هورمون تولید کند، بیماری کم کاری تیروئید بروز میکند. به این بیماری اصطلاحا هیپوتیروئیدی (Hypothyroidism) یا کمکاری غده تیروئید نیز گفته میشود که پس از دیابت شایعترین بیماری در بین بیماریهای غدد درون ریز و در زنان سه برابر شایعتر از مردان است.
تیروئید یک غده درونریز است که در قسمت عرضی حنجره جلوی گلو قرار دارد و دو نوع هورمون با نامهای تری یدوتیرونین (3T) و تیروکسین (4T) تولید میکند که وظیفه این هورمونها، تنظیم مصرف انرژی، تولید گرما و تسهیل رشد در بدن است. بدن ما با این دو هورمون پیامهایی برای سوزاندن انرژی و همچنین تنظیم متابولیسم دریافت میکند. به این ترتیب تیروئید با آن قد و قواره کوچک خود مسئولیت توانمندی بدن در سوزاندن چربیها، تنظیم وزن و مدت زمان خواب را بر عهده دارد.
انواع کم کاری تیروئید
سه نوع کم کاری تیروئید شناسایی شده است:
* شایعترین نوع آن زمانی است که غده تیروئید نتواند هورمون T4 را به اندازه کافی بسازد. (هورمون T4 عملکردهای اساسی بدن را از قبیل ضربان قلب، هضم غذا، رشد فیزیک و ذهنی تنظیم میکند.)
* نوع دیگر از این بیماری زمانی به وجود میآید که غده هیپوفیز به میزان کافی هورمون محرک تیروئید (TSH) تولید نکند. به این بیماری، کم کاری تیروئید هیپوفیزی گفته میشود. (غده تیروئید تحت تاثیر هورمون TSH میباشد). هر بیماری تخریب کننده غده هیپوفیز که باعث آسیب رسیدن به تولید سلولهایی شود که هورمون تحریک کننده تیروئید ترشح میکنند میتواند باعث این بیماری گردد. این هورمون، تیروئید را به تولید میزان طبیعی هورمون تیروئید تحریک میکند.
* نوع دیگری از این بیماری به علت نداشتن عملکرد صحیح هیپوتالاموس به وجود میآید. (هیپوتالاموس ، قسمتی از مغز به حساب میآید که عملکرد غدد کل بدن را کنترل میکند).
علائم کم کاری تیروئید چیست؟
ضعف و خستگی (که میتوانند در سنین بالا نشانههای روشنی از این بیماری باشند)، خواب آلودگی، پوست خشک و خشن، تحمل کم در مقابل سرما، کاهش تعریق، زبان بزرگ (معروفترین علامت در دوران نوزادی)، ورم صورت، فراموشکاری، یبوست، نفخ، افزایش وزن، اختلالات قاعدگی، خارش پوست، سقطهای مکرر، تاخیر در رفلکسها، سیاهی زیر چشم، کمخونی و درد مفاصل و عضلات از علائم کم کاری تیروئید هستند. این بیماری در بالغین سیر کندی دارد و تدریجی است.
عوارض کم کاری تیروئید چیست؟
اگر این بیماری به موقع درمان نشود میتواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:
در بزرگسالان
چاقی: اکثر افرادی که دچار این بیماری میشوند از چاقی بیدلیل خود شکایت دارند و به دنبال راهی برای لاغری هستند.
ایجاد زخم معده درد مفاصل گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید) بیماریهای قلبی مشکلات روحی روانی نوروپاتی محیطی (عدم درمان کم کاری تیروئید در طولانی مدت میتواند باعث آسیب دیدن اعصاب محیطی شما شود که نشانههای این آسیب شامل درد، بیحسی، سوزن سوزن شدن نقاط مختلف بدن، ضعف ماهیچهها و یا از دست دادن کنترل برروی ماهیچهها است.) ناباروری (سطح پایین هورمون تیروئید میتواند برروی تخمک گذاری تاثیر بگذارد) خطر ابتلا به سرطان کبد در زنان (این مورد در مردان صدق نمیکند)
در کودکان
در صورت عدم تشخیص و عدم درمان به موقع این بیماری در دوران نوزادی، ممکن است عقبماندگی ذهنی و رشد جسمی، لالی، ناشنوایی و یا آسیب ذهنی (کرتینیسم) اتفاق بیفتد. در صورتی که عقبماندگی ایجاد شود، دیگر قابل درمان نخواهد بود.
علت بروز کم کاری تیروئید
هیپوتیروئیدی اولیه هیپوتیروئیدی ثانویه، که ناشی از کمکاری غده هیپوفیز است. هیپوتیروئیدی خود ایمنی (اختلال خود ایمنی بیماریای است که در آن سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به خود بدن میکند. بعضی از مواقع در این حمله سیستم ایمنی بدن به غده تیروئید حمله مینماید.) برداشتن تیروئید با جراحی (مثلا در گواتر شدید یا سرطان تیروئید) کمبود ید، که در این مورد غده تیروئید بزرگ میشود (گواتر) استفاده از ید رادیواکتیو یا داروهای ضد تیروئید برای درمان سایر بیماریهای تیروئید مصرف داروهایی مانند لیتیوم دوز بالای ید و آمیودارون التهاب تیروئیدی حاد
رژیم غذایی برای کم کاری تیروئید
اصلاح رژیم غذایی با توجه به نوع بیماری تیروئید بسیار مهم است. در این راستا موارد زیر را مد نظر داشته باشید:
برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزیجات را به صورت پخته مصرف نمایند. مواد غذایی گواتروژن دار شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا (کانولا) ، بادام زمینی، ارزن و سویا است. (سویا میتواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود. بنابراین باید در مصرف آن احتیاط کرد.) توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج میشود. در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار میرود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک یددار را نباید در شیشههای شفاف و در معرض نور نگهداری کرد. توجه کنید که زیادهروی در مصرف ید خود نیز باعث کم کاری تیروئید خواهد شد. تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور مشاوره با کارشناس تغذیه، همراه با استفاده از درمان دارویی توصیه میشود. اطمینان نسبت به تأمین مقادیر کافی ویتامینهای C ، A، E و ویتامینهای گروه B به ویژه B2 ،B3 ، B6 که برای تولید هورمون تیروئید ضروری هستند لازم است. - منابع مناسب ویتامین C: توت فرنگی، آناناس، هندوانه، موز ، سیب زمینی و هلو.
- منابع مناسب ویتامین A: جگر، تخم مرغ ، ماهیهای روغنی، سبزیهای سبز رنگ (به جز گیاهان خانوادهای کلم مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل. خانواده کلمها کاهش دهنده ید در بدن هستند.)، سبزیها و میوههای زرد و نارنجی رنگ. هر چه این میوهها و سبزیها پررنگتر باشند غلظت ویتامین در آنها بیشتر است.
- منابع مناسب ویتامین E: روغنهای گیاهی، مغز دانهها (به جز بادام زمینی) وغلات.
- منابع مناسب ویتامین B: غلات سبوس دار، گوشت گاو، گوشت ماکیان و ماهی.
تشخیص و درمان کم کاری تیروئید
تشخیص قطعی با اندازهگیری سطح هورمونهای تیروئید در خون میباشد. درمان معمولاً مصرف مادامالعمر قرص لووتیروکسین سدیم است که نتایج رضایت بخشی دارد. نیمه عمر لووتیروکسین ٧ روز است و در بافتها به T3 (تری یودوتیرونین) تبدیل میشود و سطح مناسبی از T3 که هورمون فعالتری میباشد ایجاد میکند.
همچنین تیروئید کم کار را میتوان با استفاده از هورمون تیروئید مصنوعی درمان کرده و جلوی ابتلا به بیماریهای احتمالی دیگر را گرفت.
ستاره